Foxiz Documentatie | Wij maken automotive documentatie begrijpelijk!

Werkinstructies, niets mooier dan een goed lopend proces, toch?

Wat is er nou mooier dan een veilig, lean en goed gedocumenteerd productieproces? Veilig werken staat bovenaan als het om goed werkgeversschap gaat. Of het nou gaat om een vleesverwerker, bierbrouwer of een kleine machinebouwer, iedere medewerker moet bij elk proces veilig en efficiënt kunnen werken. Het is daarom belangrijk dat hij of zij de juiste werkinstructie heeft om dit te kunnen doen. Maar: wat voor soort informatie verschaf je, op welk moment en hoe? Vragen die niet altijd even makkelijk zijn te beantwoorden. Je hebt namelijk veel soorten medewerkers, met uiteenlopende ervaringen en kennisniveaus met verschillende competenties.

Een goede werkinstructie is een must!

Werkinstructies komen in alle soorten en maten en voor uiteenlopende taken. Denk aan een installatie- of assemblageinstructie of, nog veel vaker voorkomend, een onderhoudsinstructie. Onderhoud kom je overal tegen. Bij dagelijkse werkzaamheden aan bussen en treinen, om maar wat te noemen, bij energiecentrales en machineparken. Taken die uitgevoerd moeten worden op de werkvloer en die door de juiste informatie moeten worden ondersteund. Nou is juiste informatie wel een ruim begrip, want niet iedereen heeft dezelfde kennis, ervaring of achtergrond. Werknemer A die al 25 jaar dezelfde taak uitvoert heeft geen instructie nodig, maar moet de taak wel aftekenen. Dat kan hij of zij doen met bijvoorbeeld een checklist. Werknemer B die er niet werkt en veel kennis heeft maar geen ervaring, heeft wel degelijk een goede werkinstructie nodig. En weer een ander heeft wel de juiste opleiding genoten, maar heeft noch de kennis, noch de ervaring. Deze werknemer heeft juist weer meer nodig dan alleen een werkinstructie.

In alle gevallen is een goede werkinstructie zonder twijfel een must. Je weet welke gereedschappen je nodig hebt, welke PBM’s (Persoonlijke BeschermingsMiddelen) je moet dragen en in welke volgorde je stappen moet uitvoeren. Een goede werkinstructie zorgt ervoor dat je veilig voor de dag komt, dat je de taken op de juiste manier uitvoert, dat de machine goed werkt en het proces soepel verloopt.

Wat voor soorten werkinstructies zijn er dan?

Werkinstructies komen in alle soorten en maten. Wat we vaak zien op de werkvloer zijn geplastificeerde A4’tjes die ergens in een hoekje liggen, of verborgen in een kast. Zorg ervoor dat een werkinstructie altijd op een goede en herkenbare plaats wordt bewaard, of standaard op de werkplek aanwezig is. Mooier nog is het, als de werkinstructie digitaal beschikbaar is via bijvoorbeeld een tablet, laptop of HMI. De keuze is reuze, je moet alleen goed in kaart brengen wat er mogelijk is en wat jouw gebruiker het makkelijkst kan gebruiken op de werkvloer. Waar mogelijk verkies je natuurlijk altijd plaatjes boven praatjes en is een video-instructie soms misschien wel een hele goede toevoeging aan de digitale variant.

Leren van elkaar op de werkvloer

Soms staat een taak of probleem niet beschreven, lastig, wat nu? Zelf op onderzoek uit? Of een collega inschakelen en hopen dat hij of zij wellicht een oplossing weet? Dat kan, maar tegenwoordig zijn er veel mooie oplossingen waarmee je van elkaar kunt leren, ervaringen met elkaar kunt delen en snel in contact kunt komen.

Om snel, live, een oplossing te krijgen, zijn we bij Foxiz fan van de app Chalk, een soort facetime, maar dan in een versie waar je in het beeld kan tekenen en direct aanwijzingen kan geven, superhandig. En als je er als bedrijf in je productieproces een actief onderwerp van wil maken, denk dan eens aan Poka, een zakelijke social media-toepassing waarmee je ervaringen kan delen, filmpjes kan uploaden, vragen kan stellen aan je collega’s of aangewezen kennisdrager en snel kan terugvinden of jouw vraag/probleem al eens eerder de revue is gepasseerd. Een werkinstructie is meer dan een passief stukje papier, het kan een dynamisch onderdeel worden van je processen. Minder ongevallen, efficiëntere processen, blijere collega’s.

Foxiz, professionals op het gebied van werkinstructies

Bij Foxiz hebben we ervaring met elke denkbare variant. Een handleiding, werkinstructie, video-instructie of zelfs een appje met een augmented reality omgeving om je product tot leven te laten komen. De werkinstructie, handleiding of de technische informatie enerzijds en de gebruiker anderzijds zijn wel altijd het belangrijkste uitgangspunt: wat toon je, op welk moment en, met name, hoe toon je het. Voor elk product, voor elke taak: samen komen we tot een passende oplossingen. En uiteraard zorgen we voor tevreden gebruikers die veilig en goed hun werk kunnen uitvoeren.

Een duidelijke en werkbare technische handleiding nodig? Foxiz helpt je graag!

Benieuwd wat Foxiz voor jou kan betekenen? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op via info@foxiz.nl, bel +31 344 84 88 00.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.