Foxiz | Nieuws | Video instructie

Een instructievideo maken: voor wie en waarom?

Tijden veranderen snel. In de woonkamer, op kantoor en op de werkvloer. Een tablet met video user manuals en instructiefilms? Tien jaar geleden was de iPad nog niet eens op de markt. Nu is de tablet een handig en niet meer weg te denken instructief hulpmiddel bij klussen in en om het huis en op het werk. Ook bij Foxiz merken we het: steeds vaker worden instructies en trainingen uitgevoerd met ondersteuning van een tablet. Het is ook wel erg makkelijk: simpelweg je digitale instructiekaart of handleiding erbij pakken. Al was het maar om niet te hoeven printen. Of, natuurlijk, om de vele mogelijkheden van augmented reality, professionele productvisualisatie en instructievideo’s te benutten.

Wat is een instructievideo?

Instructievideo’s komen voor in verschillende vormen, voor uiteenlopende doelgroepen, taken en producten. De toepassingsgebieden zijn legio. Een video kan een instructieve tekst zijn voor bediening of onderhoud, een onderdeel uit een gebruikershandleiding. Een video kan ook een stukje training of leermiddel bevatten. De ene is kort en op één enkele taak gericht, de ander maakt een specifiek onderdeel of een specifieke aanpassing van een productieproces inzichtelijk. Soms is een instructievideo een zinvolle aanvulling van een (bestaande) geschreven handleiding, maar het kan ook een op zichzelf staand medium zijn.

Wie bekijkt een instructievideo?

Wie niet? YouTube is razend populair, onder jong en oud. Het staat vol met instructievideo’s met allerlei doeleinden. Van make-up advies tot sportoefeningen, van video user manuals voor een wasmachine tot reparatietips voor een fiets. Handig als je een melding krijgt op je vaatwasser en je geen idee hebt hoe je daar mee om moet gaan. Vroeger moest je echt op zoek naar de gebruikershandleiding. Die lag natuurlijk weggemoffeld op de laatste plaats waar je aan dacht. De telefoon of tablet is altijd in de buurt. Ook voor de professionele gebruiker worden steeds meer instructievideo’s en video user manuals gemaakt. Digitale handleidingen, werkinstructies, productiekaarten en productvisualisaties: ze kunnen het werk makkelijker, prettiger en efficiënter maken. Internet bedankt!

Instructievideo laten maken?

Zelf een instructievideo maken? Het lijkt zo makkelijk. De filmpjes die je tegenwoordig met je telefoon kunt maken zijn prima van kwaliteit. Maar bij het maken van een goede instructiefilm komt nogal wat kijken. De kwaliteit staat of valt bij wat je filmt, hoe je het filmt en waarom je het filmt. Belangrijk is dus om jezelf, vóór je begint, wat vragen te stellen. Wat is het doel van mijn instructievideo? Wil ik een korte handeling bij een boormachine laten zien? Wil ik voor mijn medewerkers op de werkvloer het productieproces inzichtelijk maken? Of wil ik met UX, ofwel ‘User Experience’ de commerciële waarde van mijn bedrijf of product vergroten? Nog een belangrijke vraag: voor wie is mijn instructie bedoeld? Zonder doelgroep voor ogen lopen nieuwe initiatieven vaak uit op een teleurstelling. En tenslotte: is het maken van een instructievideo in dit specifieke geval de juiste keuze? Zijn er ook nog andere manieren waarop ik mijn doelgroep kan helpen?

Vragen stellen en keuzes maken: Foxiz kent als geen ander de kunst van het kiezen. Heb je vragen rondom het maken van instructievideo’s, video user manuals, productvisualisaties of (geschreven) handleidingen? Laat het ons weten. De mensen van Foxiz adviseren je graag en helpen je kundig op weg. Lekker met je tijd mee! De wereld verandert snel. Het ligt steeds meer voor de hand dat we belangrijke taken gewoon onder de duim hebben. Binnen handbereik. Op de tablet, of op de mobiele telefoon. Of je nou een studie volgt, een machine bedient of een koffiezetapparaat wilt reinigen. Wij zijn er klaar voor. Jij ook?

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.