Kies je voor een geschreven, digitale of video instructie?
Vieze vingers, natte omgeving, te weinig licht en een handleiding die niet meer te lezen is of waarvan de bladzijden aan elkaar plakken. Het komt voor, en het moet vaak ook nog zo, maar er zijn natuurlijk voldoende alternatieven. In deze blog zoomen we in op de mogelijkheden, van handleiding tot digitale- / video-instructie.
De juiste vorm van een (technische) instructie verschilt per situatie
We kennen de verhalen wel van onze klanten: in een kritieke situatie moeten er snel wat instellingen worden aangepast, of onderdelen worden vervangen om veilig en snel weer in bedrijf te kunnen zijn. Kritiek kan het zijn wanneer bijvoorbeeld een waterzuiveringsinstallatie stilvalt, of, door een verkeerde actie, een brandweerman niet kan blussen. Of wat te denken van een software storing? Een goede toegankelijke werkinstructie, handleiding of een FAQ-overzicht (Frequently Asked Questions) helpt om snel weer up en running te zijn.
Een geschreven instructie of video instructie, beide zijn mogelijk in het digitale tijdperk
Wanneer kies je voor papier, een video instructie of een andere digitale manier om de gebruiker goed te informeren? En welke mogelijkheden zijn er dan?
Het wordt steeds makkelijker om een werkinstructie of handleiding te schrijven met behulp van een content management oplossing, bijvoorbeeld in XML / DITA. Klinkt technisch, maar simpel gezegd wordt de instructie of handleiding geschreven in een pakket waarmee je kan kiezen of je een pdf laat maken of een website. Dus op papier of digitaal. Heel vaak is papier het uitgangspunt, niet omdat we dat zo leuk en handig vinden, maar omdat de wet dat voorschrijft. Meer hierover kunnen we je leren met onze cursus NEN5509-Machinerichtlijn. Wanneer kies je dan voor digitaal? Het uitgangspunt is altijd de gebruiker: wanneer is het voor hem of haar van meerwaarde? En wat toon je dan? De handleiding, maar dan interactief, als website of een video-instructie? Of voeg je video toe aan je digitale instructie?
De (video) instructie is onderhevig aan de situatie van de eindgebruiker
De gebruiker staat voor ons altijd centraal, en dat geldt met name voor de situaties waarin de gebruiker de instructies tot zich neemt. Een boekje doorlezen terwijl je op een dak staat, in wind en regen, om een stellage voor zonnepanelen te installeren… niet handig. Een digitale Quick Start op een handzame, weer- en valbestendige tablet? Goed idee! Een korte installatievideo is wellicht nog handiger. En kies je dan voor alleen tekeningen of kies je voor gefilmde content? Allemaal vragen om rekening mee te houden. Is de gebruiker een consument die een grasmaaier gebruikt, in the middle of nowhere, zonder internet of wat dan ook? Dan komt toch dat verdraaide boekje weer op de proppen.
Foxiz, professionals op het gebied van het ontwikkelen van technische handleidingen
Bij Foxiz hebben we ervaring met elke denkbare variant. Een handleiding, werkinstructie, video instructie of zelfs een appje met een augmented reality omgeving om je product tot leven te laten komen. De handleiding of de technische informatie en de gebruiker zijn wel altijd het belangrijkste uitgangspunt: wat toon je, op welk moment en, met name, hoe toon je het. Een video instructie kan je bijvoorbeeld op veel manieren vormgeven: als gefilmde film, in 3D, wel of juist niet gesproken. Voor elk product, voor elke taak: samen komen we tot een passende oplossingen. En uiteraard zorgen we voor tevreden gebruikers die veilig en goed hun werk kunnen uitvoeren.
Een duidelijke en werkbare technische instructie nodig? Foxiz helpt je graag!
Benieuwd wat Foxiz voor jou kan betekenen? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op via info@foxiz.nl of bel +31 344 84 88 00.